El Sàhara Occidental

El Sàhara Occidental és el territori delimitat pel Marroc al nord, Mauritània al sud, Algèria a l’est i l’oceà Atlàntic a l’oest. Va ser antiga colònia espanyola fins el 1976. Després de la descolonització africana Espanya va abandonar el Sàhara sense assegurar la seva autonomia, tal i com indicaven les normatives de la ONU, i el territori es va veure envaït per les tropes mauritanes i marroquines.

Després de molts anys de guerres, morts, i el constant silenci de la comunitat internacional, el territori del Sàhara Occidental va quedar sota poder marroquí.
Part de la població sahrauí va quedar-se a  la seva terra, vivint sota constant control, tortura i retallada dels seus drets humans.

L’altra part de la població va emigrar a l’exili durant la guerra, deixant enrere tot el que tenien i patint, per primer cop a la història, bombardejos amb napalm sobre els combois que marxaven cap a Algèria, on van morir gairebé una tercera part dels exiliats.

A Algèria van muntar els quatre campaments de refugiats sahrauís: Ausserd, Al-Aiun, Smara i Dajkla, situats als voltants de la ciutat militar algeriana de Tindouf, a l’espera de que es resolgués el conflicte i poguessin tornar a casa seva.

La comunitat internacional, i l’estat espanyol, continuen, també, amb el seu silenci…

Comments are closed